Условия за ползване на Stomatolozi.BG Затвори
Stomatolozi.BG

Зъболекари България онлайн

Намерете най-пълната и прозрачна информация за българските стоматолози и изберете при кого да отидете

Специализация при зъболекарите

автор: д-р Любомир Маринов 28.10.2012 20:14

Тук ще обсъдим някои от специалностите при зъболекарите

Повечето хора се страхуват от ходенето на зъболекар. Това прави зъболекарската работа още по-трудна. Лекар по дентална медицина е лице, което притежава образователно-квалификационната степен "Магистър по дентална медицина (стоматология)" и има право да извършва дентално-медицински (медико-стоматологични) дейности. Едно от най-важните изисквания за добрия зъболекар е способността да разбира чувствата на пациентите – тяхната болка и техните страхове. Да бъдеш зъболекар не се свежда само до това да имаш образование; да бъдеш зъболекар също включва нуждата от необходимото поведение и търпеливост за работата.

Всички дентални студенти трябва да преминат през много строги проверки, и тези, които искат да специализират, продължават напред и прекарват поне две години в дадено поле на специализация. Трябва да бъде отбелязано, че стоматологията е предимно с превантивна дейност. В по-редки случаи корективната част от стоматологията влиза в действие. Рутинните проверки и правилните мерки могат да свършат отлична работа в поддържането на устно здраве и хигиена. Съществуват няколко основни специализации на стоматологията.

Ендодонтия – тя се отнася към вътрешната част на зъбите, също така и на венците – терапия на каналите, работа с инфекция на венците, както и превантивните мерки са част от тази специализация.

Орална и лицевочелюстна хирургия – както името подсказва, тази специалност включва хирургическа намера при проблеми със зъбите и венците. Това е силно профилирана област и практиката е интензивна.

Ортодонтия и зъбно-лицева ортопедия: Зъбни малформации, лицеви малформации, причинени от инциденти, сбивания, а дефектите по рождение се  третират от ортодонти ортопеди.

Педиатрия – това е специалност, фокусирана върху бебета и деца. Те изискват много внимание, разбиране и търпение. В много случаи пациентите може да не успеят да споделят какво точно ги мъчи и докторът трябва сам да прецени какъв е проблемът.

Нещо много важно, което трябва да забележим, когато ходим при зъболекар, е да не се подвеждаме по рекламата, ами всъщност да проверим какви квалификации е придобил, на какви курсове е ходил и на какви цени са услугите, които предлага. Доброто дентално третиране ще изкара доста дълго време, ако правилната грижа и хигиена са приложени. Добре е също така всеки случай да се премисли добре преди да се стигне до третиране, за да не се окаже, че е необходима намесата на даден тип специалист.

Избягвайте зъболекари, които предписват хранителни добавки или препоръчват